6 tips för dig som ska måla om huset

Nu närmar sig sommaren med stormsteg och på många håll är det dags att fräscha upp huset och eventuellt måla om fasaden. Vissa väljer att anlita en målare medan andra väljer att göra jobbet helt själva.

Om du är intresserad av att måla om huset själv följer här 3 snabba tips att ha med dig inför ditt kommande projekt. Skulle du istället vilja vara ledig i sommar finns information för hur du kan gå till väga för att dels få semester och ett nymålat hus.
  1. Hur mycket material behöver du? Innan du påbörjar arbetet behöver du uppskattar hur mycket jobb som väntar och hur mycket material som krävs.
  2. Är fasaden ren? Påväxt på fasaden måste tvättas bort (målartvätt och borste) innan ny färg appliceras. När huset är tvättat spolar du av det och låter det torka riktigt.
  3. Hur ser vädret ut? Eftersom vi inte vill måla om huset i regn, dagg eller när det är under 7 grader under dygnet är det säkrast att måla om under våren eller sommaren. Måla heller inte under stark sol utan arbeta i skuggsida så färgen får torka i rätt takt.
  4. Rätt kulör? Vet du vad huset har målats i för kulör tidigare? Din lokala färgbutik kan hjälpa dig att identifiera vilken kulör det är.
  5. Jobba med rätt verktyg. Dels blir jobbet roligare med riktiga verktyg. Även om dessa är dyrare i ett första läge så går jobbet snabbare och resultatet bättre. Om du ändå ska måla om är det värt att lägga pengar på bra penslar. Se dock bara till att skydda penslarna (ha rikligt med färg på penslarna och förslut dom i en plastpåse).
  6. Hitta njutning i ditt arbete. Att måla om är inte världens roligaste fritidssyssla. Se därför till att göra jobbet till en njutning. Bjud in familj och vänner och gör det till en aktivitet istället för ett måste.
Skulle du mot all förmodan vilja vara ledig på din semester och inte stå med en pensel i handen hela sommaren kan du alltid kontakta oss. Slå en signal eller skicka ett mail så återkommer vi med svar eventuella frågor du har och en offert för arbetet.